Diskusjonen om Uteliv, Vinmonopol og skjenking .Hva er rett ?

 

Diskusjonen går rundt det ganske land , i alle kommuner og byer . HVA ER RETT ? Mutert virus har stengt ned Oslo og 10 til 12 nabokommuner .Vinmonopolet har blitt stengt for første gang under pandemien , omtrent som i forbudstiden. Dette har ført til folkevandring til nabokommuner som fremdeles har polet åpent for og hamstre de edle dråper . Vinmonopolet har nok sikkert gode nok smittevern tiltak i sine utsalg , selv om køene utenfor har vært kilometer lange, og mange steder med folk tett på hverandre , men der drikkevarene blir konsumert er det fritt frem i ukontrollerte former .Mye smitte har oppstått i private hjem og på illegale fester med for mange til stede. Hva er løsningen her ?


Burde skjenking foregått kun på steder med bevilling , underlagt alkohol loven og skjenkeregler i kontrollerte former , i tillegg til underlagte smitte vern regler fra kommune, helseråd og staten ? Steder som uteliv , spiserestauranter , teater ,hotell osv ?

Burde tilgang til alkohol for privat konsum vært stengt ned (alkohol utsalg, Vinmonopol) i det ganske land for og unngå eller redusere nærkontakter og smitte i private hjem og samlinger ?
Burde all alkohol tilgang , både privat og i restaurant sektoren vært stengt ned til vaksine har blitt såpass omfattende til at samfunnet kunne åpne noenlunde normalt igjen ?


Da burde i såfall regjeringen/staten tatt hele regningen på nedstengningen , slik det er nå fungerer det jævlig dårlig for kultur , hotell, uteliv og restaurantnæringen. Det går jo likevel ut midler til flere og flere arbeidsledige og permitterte i tillegg til skjevt fordelte støtte ordninger som ikke alltid treffer der de skal slik det er nå .
Ingen er tjent med nye regler og pålegg fra uke til uke , eller åpne og stenge omtrent over natten . Det koster mer enn det smaker , og uforutsigbarhet er kroken på døren for mange .
Det må være forståelig at uteliv /hotell og kultur klager og er bekymret , disse har levd under dette umenneskelige presset og umulig regler snart ett år.
Har vi noe og gå tilbake til etter dette ?
Mange vet ikke , spørsmålene er mange og svarene er få . Meningene går i alle retninger , kverulanter fins i fleng , forståsegpåere fins i et utall uten innsikt i problemene .
Vil regjeringen kjøre dette løpet hele veien ? Vil de ikke prioritere endel næringer som de tror er lettest og ofre ? Vil de unngå og fremskynde vaksine programmet for og kunne få teste  ett portforbud som snart er det eneste de ikke har tatt seg til ?
Så hva er fasiten ? Hva er rett ? Hva er lurt ? Det tror jeg faktisk ingen kan svare på akkurat nå dessverre .