Året 2022 på godt og vondt

Ett år er omme , ett år mest på vondt når man ser krig i Europa , strømkriser , høyere leve kostnader osv. Noe bra fins der også og se tilbake på i 2022 , vi skal ta med noe av det positive , noe av det vi er opptatt av og ting som er mindre bra eller direkte tragisk og trist .

 

Det sportslige sto mye i fokus for oss Bergensere i 2022 , ett fantastisk damelag som feide gjennom grunnserien og sluttspillet , vant begge deler og kronet det hele med cup gull . En enorm prestasjon som virkelig har satt dame fotball på kartet , bedre markedsføring for damene kunne man  knapt ha drømt om , nå finner folk veien til tribunene i denne idretten også , helt ellevilt . Vi ser frem til fortsettelsen med dette Brann laget , skikkelig moro .

 

Herrene gjorde heller ikke skam på Bergen , heller tvert imot , feide gjennom OBOS , nærmest utilnærmelig , enkelte motstandere visste knapt hva som traff de når Brann dukket opp og feide de av banen , 95 scorede mål og 81 poeng viser bare en enorm klasseforskjell , godt jobbet av ett sammensveiset lag med glad fotball og ett trenerteam som virkelig har tatt jobben på alvor . Det som også varmet enormt er og se den ekte supporter gleden er tilbake på tribunene , fargerike , de reiser i hopetall , der er stemning vi må flere år tilbake for og finne , vi har ett Bataljon styre med Erlend Vågane i spissen som virkelig har fått sving på sakene , jeg er mektig imponert , gleder meg stort til Eliteserien 2023 , og hvem vet ? Det kan bli cupfinale og , den skal jo spilles i mai 2023 . Årets sportsnavn i BA ble ” de kokende idioter ” denne greien Bataljonen har på sine supportere , vel fortjent med tittelen , de har gjort en strålende jobb , mange supporter klubber er misunnelig på de ” kokende idioter ”

 

En befrielse i 2022 , var at man endelig kunne møtes på en normal måte etter en tøff tid med pandemi  og restriksjoner . Folk ble isolerte , næringer og arbeidsplasser gikk tapt , selv med noen kompensasjons ordninger , ble det likevel for tungt og overleve , selv i ut 2022 måtte en del gi seg da denne pandemien hadde gjort for store inngrep til at man kunne rette det opp . Mange syke over lang tid gjorde det til ett usikkert og trist samfunn , man kan bare håpe at slikt ikke skjer igjen . Undertegnede hadde en særdeles tung tid med stengte dører på Jack’s feks pga meter restriksjoner og annet denne pandemien medførte . Man fikk arbeidsoppgaver man knapt noen gang kunne forstille seg kunne bli en del av hverdagen innen uteliv og restaurant virksomhet , helt utrolig krevende jobb med og håndheve disse covid 19 restriksjonene  , uten forståelse fra Gjertsen og skjenkekontoret i Bergen  og deres vilje til samarbeid for og løse vanskelige regler , hadde dette blitt enda tøffere  , i tillegg må jeg nevne Valhammar og Husa som virkelig viste seg oppgaven verdig , disse gjorde at Bergen kom kansje best ut av det på landsbasis pga sammarbeidsvilje og forståelse . Slike ting vil jeg nok aldri glemme .

Man har kunne iallfall prøve og komme seg ut av sumpen etter pandemien , på Jack’s Country Saloon hvor jeg stort sett holder til , har man fått tilbake mye av gjestene sine etter disse årene med covid . Sommeren var moro med fulle hus under Brad Paisley konsert 22 juli , vi hadde oppvarmings konsert dagen før Brad på Jack’s / Zachen med Erlend Gunstveit for første gang i Bergen , han leverte så det holder og folk ville ha karen og hans musikere tilbake , noe de fikk ved Jack’s sin 8 års feiring i oktober. Denne Brad Paisley helgen hadde vi besøk av musikere fra både inn og utland , oppvarmings bandet til Brad kom på besøk , Spinning Wheels med Scott Scovill i spissen , en kar som virkelig forelsket seg i Jack’s Country Saloon , noe også Erland og hans musikere gjorde , herlige folk dette . Som sagt mye positivt når man endelig kunne være sammen igjen under normale forhold  og nyte konserter sammen og ha det sosiale vi så sårt savnet . Helt der vi skal være er vi ikke enda , er ikke bare bare og rette opp nesten 3 år med restriksjoner , men vi kjemper på . Fantastiske gøye dager 14 og 15 oktober når Erlend nok engang dukket opp i forbindelse med Jack’s sine 8 år ,trubadour Geir Halleland var der , en som alltid leverer på øverste i hylle , og ikke minst mine venner i Hilljacks , som virkelig var i støtet denne helgen og leverte så det holder for fulle hus , knallbra band med Karina Kvernes i front med sin solide vokal , lenge siden jeg har kost meg så til de grader , slike ting trenger man for og komme tilbake i god gjenge med humøret på plass . Vi skal lage ting i 2023 og , så mer moro kommer .

 

2022 hadde også mye vondt i seg , en forstyrret russisk leder med forvrengt syn på virkeligheten invaderte sitt naboland Ukraina og satte i gang enorme lidelser for ett helt folkeslag , ja lidelser til og med for sine egne som ikke ville delta i denne galskapen . En maktgal Putin uten sperre , en militær strategi som ikke holdt mål i lengden , og gikk da over til en feig krigføring som er verre enn terrorist operasjoner , bombe kun sivile mål , frata de strøm og mat forsyninger , kun gå etter og drepe sivile , direkte ondskap vi er vitne til , skulle ikke tro slikt kunne gå an i ett opplyst samfunn , vi er snart i 2023 . Vi må bare håpe på at dette kan ta slutt i 2023 , jeg har direkte vondt av innbyggerne i Ukraina .

Denne krigen har hatt konsekvenser for hele Europa og vi merker det som alle andre , dyrere strøm , energikrise , høyere matvare priser og flyktninger som trenger hjelp , mange av de vil bare hjem igjen , men man vet jo at situasjonen ikke er tilrådelig for noe hjemreise nå slik den krigen eller overgrepet fra Russland fremstår .

I Norge er det en skremmende utvikling innen voldskriminalitet , man kan knapt åpne en avis eller slå på nyhetene uten at det har skjedd en knivstikking , avfyrte våpen , ran og drap . Våre myndigheter har en enorm oppgave med og stanse denne utviklingen , for den er alarmerende . Jeg kan ikke huske at vi har hatt problemer i den grad som vi nå har med vold og drap , direkte trist . Vi vil ha ett trygt samfunn .

Her hjemme har nok mange blitt skuffet over regjeringen Støre , deres håndtering av strømkrisen , matvare prisene og leve kostnadene har ikke imponert noen , en direkte skuffelse med meningsmålinger som bekrefter uroen blant folket . Olje og energiminister på tv debatten som ikke kunne regne ut strømprisene med programlederen , direkte flaut og vitnet om inkompetanse og ble bare omplassert i en annen stilling med samme lønn , er jo slik det er , flytte rundt på folk hver gang det skjer noe gale , uten at det får noe konsekvenser . Nye forslag om og øke all moms til 25% , selv på matvarer , det vil si dyrere mat i Norge i en tid mange sliter , slikt forstår ikke den vanlige man i gaten , at man kan øke slike priser i en vanskelig tid , gjøre det dyrere og bo , ja i det hele tatt , skape ett samfunn med enda større forskjeller og skape sosial nød . Jeg er meget skuffet over nåværende regjering , og vi er mange . Det triste er at de har lang tid igjen bak roret , så all ugang de kan gjøre har vi ikke sett enda , skremmende . Spania har jo feks skjønt dette , de vil fjerne momsen på mat pga matvarekrisen i verden og høye priser .

På hjemmebane kjemper vi en viktig kamp mot bybane over Bryggen , ett inngrep som vil ha konsekvenser for hele byen vår , styrt av ett mindretalls byråd , ett vedtak som ble gjort under kompromiss og kabinettspørsmål for og redde ett byråd i vanskeligheter , ett byråd som senere er skiftet ut i mange ledd pga barnevern saker og frykt for MDG sin radikale politikk . Heldigvis får flere og flere øynene opp for hvor omfattende disse planene vil bli for Bergen som by , sentrum , Bryggen . Næringsdød , tap av arbeidsplasser , ubrukelige byrom i årevis pga rigge områder midt i byen , en plan som går ut på og gjøre Bergen til en eneste stor trikke sløyfe . Vi har vært inne på detaljene før , og vi gir oss ikke , Folkeaksjons gruppen med nei til bil og bybane over Bryggen forsetter kampen , en nytt parti har sett dagens lys pga denne skandaløse saken , Bergenslisten ! info om  disse finner du på facebook . Kampen er ikke over og vi vil kjempe for og stoppe dette . Milliard overskridelser i en vanskelig tid ser ikke ut til og sette noe brems på disse Bryggen tilhengerne , helt utrolig spør du meg , bare og tenke tanken på og ødelegge sentrum og Bryggen er uforståelig.  . Vi gir oss aldri , det kan man være sikker på .

Mitt siste innlegg i bloggen min denne gangen går til min venn i mange mange år , Vidar Mo . Han mistet dessverre livet under ett uhell/ulykke lille julaften , ett trist budskap og få , jeg er oppriktig lei meg , det virker så meningsløst og gå bort på denne måten , en kar med hjerte av gull , en kar som hjalp alle andre uten og blunke , en fantastisk god venn som jeg kommer til og savne enormt mye . Hadde mange fine stunder med han på borte og hjemmekamper med Brann i min tid som leder av Bataljonen , disse minner betyr mye og hjelper i sorgen . jeg sender min kondolanse til hans nærmeste .

Sier med dette takk for det gamle og håper på ett bedre nytt år enn det vi nå forlater . Ser frem til nok ett år med min fantastiske kone , min venn , min kjæreste , min eneste i verden .

Innsigelser i kø , løsbart messer byrådet

 

Er vel ikke en eneste dag uten innsigelser mot bybanetrase’ over Bryggen , og med rette vil jeg og de fleste si . Unesco med sine innspill , riksantikvaren , Bane Nor og forsvaret med sine innsigelser , svaret man får med byråd Fjeldstad i spissen  er at alt er løsbart ,alt  kan fremskyndes osv . Preller omtrent av som vann på gåsen virker det som når det gjelder byrådet, disse innsigelsene og protestene, disse har bestemt seg tydeligvis , koste hva det vil .En oppsummering av saker som har versert i Bergens pressen siste tiden har jeg litt innlegg om under her.

Når det gjelder næringsvirksomhet i sentrum , er ikke mye tatt hensyn til , eier av butikker i byen , Trond Henrik Grønhaug var inne på dette i sitt debatt innlegg i BT . Omfattende sperringer må til for og sikre anleggsområdene i arbeidet med trase’ gjennom byen og utover Bryggen .Dermed blir indre by nærmest utilgjengelig i hele anleggsfasen. Spørsmålet man da stiller seg er om noen i det hele tatt tar seg bryet med og besøke sentrum når det mest attraktive er omgjort til anleggsområde, bortimot 10-12 år frem i tid , kansje lenger. Trond Henrik Grønhaug frykter det verste og han er langt fra alene om det . Dette dreier seg om små og mellomstore bedrifter innen handel , servering , service , turisme , kultur osv osv . Lønnsomheten for bedrifter er langt lavere enn på kjøpesentrene utenfor byen . En kamp for og overleve for  bedrifter som gjør at det er lys i vinduene ,at det er pyntet til jul i byen , de samme bedriftene som er grunnlaget for Bergen Sentrum AS , som setter opp julemarked og Pepperkake byen .Alt har en sammenheng , skal vi virkelig miste alt dette for en bybanetrase’ gjennom byen og over Bryggen , en trase’ som ikke har flertall i ryggen ,noe som blir  en dystopisk fremtid for byen  ? Slik beskrives dette av Trond Henrik Grønhaug , tankevekkende .

Tar man ett eksempel var gravingen i Olav Kyrres gate en katastrofe for mange , pågikk 2019-2021  , 9 måneder var planen i utgangspunktet , men det gikk 25 , ett omsetningstap på mange hundre millioner var fasit , uten kompensasjon , så da kan man tenke seg hvilke konsekvenser dette bybane opplegget vil medføre , skrekkscenario for de fleste blir nok konsekvensene . En konsekvens analyse er mangelvare , noe som kartlegger økonomiske og andre konsekvenser for næringsdrivende og beboere i sentrum er fraværende , ingen rapporter er lagt frem , ingen fakta på bordet , kun utredninger om selve banen . Det er vel svært betenkelig , at man ikke ser på slike radikale konsekvenser det vil medføre for de som har sitt virke i byen .

Ordet milliardær klubb ble lansert i pressen her i byen , det ga selvfølgelig tilhengerne av bybane over Bryggen vann på møllen , da fant man noe og henge seg på , ikke uventet heller , men det må være lov og være motstander av denne traseen enten man er milliardær med kaviar på bordet eller man er den vanlige person i gaten som handler seg en pølse på 3 kroneren , felles sak er lov . Felleskapet har rett til og bli hørt.

Tar vi med vegvesenet sitt innspill i saken her , ser vi enda flere innsigelser , som kansje ikke blir tatt hensyn til heller , skal man tro det det Fylkesdirektør Rune Haugsdal legger opp til , han vil sette spaden i jorden så fort råd er selv om vegvesenet er soleklar på at det ikke kan bygges noe bybane over Bryggen før avlastnings tunnel for biltrafikken er på plass  , det handler om trafikksikkerhet og kaos . I tillegg vil ett steindeponi i Sandviken fullstendig ødelegge bomiljøet for innbyggerne , spesielt de ved Saltimporten.  , dette deponiet for og kunne korte ned anleggstiden med 2 år  .Helt horribelt .Både prosjektdirektør Roger Skogli og avdelingsdirektør Håkon Rasmussen måtte gå etter store budsjettoverskridelser på byggetrinn 4 , Fyllingsdalen , dette under Rune Haugsdal som fylkesdirektør  , banen stoppet ved Oasen som de fleste vet , ikke Spelhaugen som var planen . Haugsdal vil allikevel få satt spaden i jorden så fort som mulig når det gjelder Bryggen , hvor milliardene på prosjektet vokser hele tiden , helt vilt spør du meg .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Til slutt vil jeg ta med at Morten Myksvoll , aviskommentator og tidligere politiker , tidligere næringspolitisk rådgiver i Bergens Næringsråd , har fått seg en sympatisør med sin ensrettede argumentasjon om bybane over Bryggen , det er kun det han skriver , bybane over Bryggen er tingen , i denne saken har av alle Preben Aavitsland hengt seg på , en kar som ikke bor i Bergen en gang , han kaller bybanen genial , og at utvidelsen nordover bør komme raskest mulig , den må gå over Bryggen og riksveien der fjernes , kansje motstanden mot dette dempes skriver han på twitter , hvis bergenserne forstår at verden utenfor Bergen ikke er så veldig imponert av denne husklyngen på Bryggen . Som og banne i kirken vil jeg si til Preben , frekt og han vet eller har vel ikke satt seg inn alt annet denne bybanen vil medføre av problemer og ødelagt sentrum generelt . Tror han skal holde seg til og twittre på sine felt , FHI osv , her er han på tynn is . Han tror at tweeten hans gjør at han på neste tur til Bergen bør unngå mørke smug og stadig se seg over skulderen ifølge han selv  , jeg tror bestemt han bør vente litt med ett besøk her i byen uansett , selv om jeg har lite tro på at noe radikalt vil skje han , bortsett fra berettige kommentarer .

.