Er løpet kjørt for 2021 også ?

Mens regjeringen håper på gjenåpning av landet innen sommeren 2021 , mener Oslo sin helsebyråd at det er for optimistisk og tenke på . Økning i smitte blant barn og ungdom gjør at alarmen går. Mange steder i landet er smitten sterkt økende , selv med strenge restriksjoner . Oslo feks har i disse dager de høyeste smittetallene siden pandemien startet . Hovedstaden har store problemer med og håndtere pandemien i øyeblikket , selv med nedstengt uteliv siden november i tillegg til en rekke strenge restriksjoner .Smitten øker privat , på skoler og barnehager . Vinmonopolet er en av de få som holdes åpent som normalt , etter sigene pga medisinske årsaker og at folk ikke skal vandre over kommune grensene .Frisørsalonger må stenge i flere kommuner , man vil bli langhåret i Bodø , og påsken blir ett mareritt for næringslivet i Viken som nå må stenge ned de godt besøkte turist stedene. Idretten sliter , hockey sesongen er avlyst , Nm på ski i Trondheim er avlyst , og hva som skjer med eliteserien i fotball er høyst usikkert tror jeg nå.

Man kan begynne og lure på hvorfor feks skoler ikke er blitt stengt ned tidligere , man vet at mobiliteten blant ungdom er stor , og at toleranse grensen blant ungdom er lav. Det er faktisk naturlig. Ingen er mer kontaktsøkende enn nettopp denne gruppen .  Behov for kontakt men andre vil bli sterkt økende etter hvert som våren og lysere kvelder gjør sitt inntog i Norge. Hjemmefester og sosiale sammenkomster privat vil eksplodere er jeg redd for , og det gjelder ikke bare den yngste gruppen. Det er flere eksempler på at andre grupper i samfunnet har ett økende behov for kontakt og sosiale sammenkomster , naturlig nok med over ett år med restriksjoner .Tilbudene for aktiviteter er få eller helt nedstengt , da finner man andre løsninger for sosial kontakt , ikke til og unngå.

En håpløs grensepolitikk under pandemien og ett falitt erklært vaksine program har gruset arbeidsplasser og mange næringer . Mange næringer er blitt favorisert med liberale innreise regler for utenlandsk billig arbeidskraft over lengre tid , mens mange andre næringer er blitt ofret og sett på som mindre viktige . Dette har resultert i over 200 000 uten jobb eller permitterte med radikale nedsatte inntekter som har drevet mange ut i økonomisk elendighet .

Næringer blir åpnet og stengt fra uke til uke , mange har gått seg vill i regler og restriksjoner , man vet ikke fra dag til dag og klarer ikke følge med lenger . Håpløshet og resignasjon blant mange er på full fart inn i samfunnet . Man burde kansje stengt ned alt over en periode på flere uker på ett tidligere tidspunkt enn denne jo jo mentaliteten , og på den måten fått smitten ned på ett annet nivå . Det hadde vært billigere for regjeringen på sikt ,og tatt regningen på en total nedstengning over noen uker på ett langt tidligere tidspunkt , enn slik de holder på nå , hadde man gjort det , tror jeg mye kunne vært reddet . Systemet slik det er nå , bringer mange ut i det dypeste elendighet og bedrifter må gi opp .

Velferdstaten Norge er i ferd med og bli nedbygd . Nav blir systematisk nedbygd , velferdsordninger forsvinner og mange står i fare for og aldri komme seg ut av denne krisen . Når regjeringen i 2020 brukte 12 milliarder bare på konsulent virksomhet kan man alvorlig begynne og lure på prioriteringene i en tid med alvorlig pandemi som har fått enorme konsekvenser for mange , både økonomisk og mentalt . Nattesøvnen er borte hos undertegnede og frykter fremtiden mer enn noensinne . Vi ser nok ikke Erna fremst i ett folkerikt 17 mai tog dette året heller . DET TOGET ER GÅTT .