Hvordan redde Bergen som by ?

Det kan man saktens spørre om slik det tures frem fra det politiske styret i Bergen . Helt uten tanke for for byens tradisjoner , vår egenart som byen mellom de syv fjell , vårt sentrum , Bryggen vår og ellers slik vi kjenner Bergen som by . Det er helt klart at vinner mindretallet frem med sine planer om bybane gjennom byen og over Fisketorget og videre utover Bryggen er Bergen ødelagt en gang for alle , dessverre. Det er faktisk ikke bare Bryggen som blir berørt , som mange kansje har trodd , men hele byen slik vi kjenner den . Vi kan bare ikke gi etter for disse planene .Hele byen vil bli ett eneste stort trafikk knutepunkt for bybaner , hvem vil bruke byen da ? Redusert fremkommelighet og få tilbud til byens innbyggere og tilreisende. Bergenslisten er iallfall ett parti som tar kampen opp mot disse planene som foreligger . Bergenslisten sin gruppe finner du blant annet på Facebook.

FARVEL TIL JULEMARKEDER OG ANDRE ARRANGEMENTER

Som man har vært inne på flere ganger før , en bybane utbygging gjennom byen vil ta årevis , 10 til 12 år , i tillegg vil planer om bybane spor med en sløyfe ut Strandgaten og opp Chr Michelsensgate og rundt DNS , (Teateret )plusse på byggearbeid i sentrum med enda flere år . Vi får en by som er helt ubrukelig i mange mange år , er det det vi vil ? Planleggerne kommer med ukorrekte svar når de blir spurt om disse traseene , eller man får ikke svar i det hele tatt. Mye her er ikke engang ferdig planlagt , men allikevel vil man sette i gang anleggsarbeid , helt utrolig , bør ikke være lov spør du meg . Man kan si farvel til Julemarkeder , 17 mai feiring slik vi kjenner den , konserter på Koengen pluss pluss pluss . De aktuelle stedene som brukes til slikt , blir anleggsområder , Festplassen , Koengen , Torget osv osv .

Mye skjules bak mangelfull informasjon , eller feil informasjon , uriktige opplysninger florerer , det er som om de skal tvinge dette gjennom koste hva det vil , helt uten sperre .På info møte om bybanen i regi av Bergen Kommune , ble det sagt at bybanen skulle gå over Bryggen hvert 3 minutt i 2040. Om dette skulle erstattes av busser , ville man ha behov for over 100 EL busser i timen , mot 20 bybaner. En stor buss har over  50 sitteplasser mens bybanen har 109 , så det regnstykket ble vel en del feil kan man si , forklaringen de da kom med var at det ble ikke regnet ståplasser på bybanen , så der kunne de pøse innpå 290 passasjerer , rent lureri vil mange si . Man har faktisk busser i Trondheim feks som er sertifisert til 142 passasjerer , og der fins også enda større busser på markedet. Da snakker vi om 2 busser pr bane i verste fall , ikke 6 som ble opplyst .Priser på busser av denne typen er en brøkdel av det det vil koste og bygge denne banen i tillegg til jerntogene som må til. Busser i bruk er også ett mye mer fleksibelt kollektiv tilbud . Man kunne kjørt gratis i årevis med det man hadde spart på og bruke EL busser . Milliard sprekker florerer og enda er ikke regnestykket ferdig , nå er det kommet opp i over 20 milliarder , det er uten tunnel forlengelse som er påkrevd pga bil trafikken og i tillegg hva en utbygging av en vende sløyfe for banen i sentrum vil koste . Uansett om man skal ha denne bybanen , må den gå i tunnel , miljø og klima må gå hånd i hånd , og byens miljø står faktisk på spill hvis ikke man stikker fingen i jorden og ser hva som egentlig vil skje med Bergen hvis planene blir en realitet. De fleste tunnel løsninger for bybane er bortimot skjøvet under teppet , utredninger i den retning blir ikke tatt hensyn til virker det som , bare forklart som dyre løsninger , summa sumarum blir nok alle løsninger like dyrt ,dyrt blir det for byen uansett .Tunnel løsninger er det jo på nesten alt annet , men Bryggen og sentrum skal visst på død og liv ødelegges , bokstavelig talt.  Litt om aktuelle EL busser under her :

 

Er det slik vi vil byen skal se ut ? Ett fargeløst område med få eller ingen rekreasjons muligheter , åpne plasser uten serverings muligheter , få eller ingen tilbud til byens befolkning eller turister , tegninger under her viser litt av planene når en eventuell bybane gjennom byen vår  engang står ferdig , trist er fornavnet :

Slik vil vi vel ha en by i fremtiden , pyntet til jul og tumle plasser for liten og stor når vår og sommer kommer , turist næring som blomstrer og gir inntekt til byen vår , vi må bare sette foten ned , det er det ingen tvil om :

 

Det politiske liv forsetter sin jakt på stillinger innen byråd og bystyre , mindretallet styrer , når vil de tilby MDG Bakke varaordfører stilling som plaster på såret etter han ble fjernet fra byrådet , sikkert med hensikt for og få litt fred fra opposisjonen, er nesten ikke til og tro , vi har nok ikke sett det siste fra de styrende organ enda , flere omplasseringer og jakt på taburetter og plasser i styre og stell vil komme . Slik er det faktisk i Bergen nå .

Detter stadig nye ting ut av skapet når det gjelder bybanen

Der gikk ikke mer en 6 uker fra prosjektdirektør Roger Skoglie trakk seg fra jobben før avdelingsdirektør Håkon Rasmussen nå gikk av etter manglende tillit. Skoglie gikk etter store kostnadsoverskridelser på bybanens fjerde byggetrinn til Fyllingsdalen . Disse kostnadene ble dekket inn av midler som skulle vært brukt til helt andre og prekære ting . Tragisk er fornavnet.

Nå går altså Håkon Rasmussen av , en kar som har hatt ansvar for bybane prosjektet for fylkeskommunen siden 2013 .Han går nå av pga mistillit og han mener selv at han ikke har tillit fra politikerne .

Frp’s Sigbjørn Framnes har tidligere sagt i fylkesutvalget at han ikke har tillit til saksgrunnlaget som er levert fra administrasjonen . Det har jo vært operert med misvisende eller forskjellige tall på budsjetter til feks undergrunns stopp og lignende. Dette kuliminerte sist da en bevilgning på 29 millioner ble kalt en forskuttering ,det er faktisk ikke en forskuttering som det har vært sagt fra mange hold , det er en bevilgning , dette syns også Bjørkly fra Høyre er irriterende , man forventer faktisk korrekt informasjon i slike saker  .

Nå går altså Rasmussen av , med en million lønn med seg på baklommen , bare og sette kurs mot ny jobb uten konsekvenser . Det politiske liv har ikke tillit til han lenger er etter sigende årsaken , man kan trygt si at mange av oss ikke har tillit til mange av politikerne heller lenger , det sier seg selv slik denne bybane saken utarter seg .

Det er faktisk en realitet at det er vanskelig og få konkrete og riktige svar på spørsmål man stiller om bybanen , det være seg budsjetter eller andre ting . Mange svar er lite konkrete eller riktige , noe blir holdt tilbake og man ender opp med sprekker i budsjetter og folk går fra sine stillinger . En ordentlig gjennomgang om bybanen fremover og det som har gått galt underveis bør gjennomføres av både lokale og fylkets sine folkevalgte , en total revisjon , og få kontroll på denne ville pengebruken .

Siste ord er nok ikke sagt i denne sammenhengen , flere lik vil nok dette ut av skapene , kommer nok mer om dette pengesluket uten kontroll . Man kan bare tenke seg veien videre når det gjelder Bryggen traseen , alt er ikke ut av skapet der enda , bare vent og se . Slik det altså nå fungerer er det bare og finne seg en jobb innen det øverste sjiktet innen bybane prosjektene , når overskridelser og tap kommer eller når ting går galt/mistillit , så er det bare og trekke seg og få med seg en million lønn ut bakdøren uten videre konsekvenser .Det er jo helt vilt at man kan holde på sånn , og samtidig presse på for og få flere midler til og gjennomføre enda mer galskap innen denne bybane saken . Man må på ett tidspunkt nå sette en stopper for dette , vi må våkne alle mann og protestere . Man må få i gang en saklig og fornuftig utredning av en tunnel løsning til Åsane hvis man skal ha bane ut der  , man må mane til tålmodighet hvis finansiering til prosjektet ikke er mulig på kort varsel , eller om det er mulig økonomisk i det hele tatt . Slik sprekkene i budsjettene  hele tiden nå oppstår og folk går fra sine stillinger etter fadeser eller mistillit må settes en stopper for . Man må kreve bedre kontroll nå på slike prosjekter , det er den vanlige innbygger som til syvende og sist må ta regningen på dette , penger som er fløyet ut vinduet pga manglende oversikt og kontroll .

Vi vil redde det som reddes kan , det er i øyeblikket sentrum / Torget og Bryggen vår . Det må snart være noen innen det politiske liv som ser galskapen i denne banen i dag løsning over Bryggen , som ser tapet av næringer og arbeidsplasser , som ser tapet av friområdene for folket , tapet av tradisjoner og det verne verdige . Slik det nå tures frem , vekker iallfall ikke tillit hos noen av oss .