Er lille Norge blitt et mer utrygt land og leve i ? Ja vil mange si

 

Det er nok forbi med den tiden politimester Bastiansen patruljerte gatene i full uniform og håndhilste på befolkningen hvor enn han ferdes , små pratet om feilparkeringer , tok en kaffekopp med forbipasserende . Det var andre forhold før i tiden , det må man bare erkjenne . Dagens nyhetsbilde forteller en helt annen historie , vold , ran , knivstikking , drap , dop relaterte gjeng oppgjør osv . Vi er på ville veier , det er helt klart . Man kan ikke åpne en avis , eller nettside uten at de nevnte tingene over her , dominerer nyhetsbildet . Direkte tragisk er det og si om dette .

Har vi sovet i timen ? Er det fremdeles slik vi tenker her i landet , at det som skjer i andre land , ikke skjer i Norge ? Den tiden er nok forbi , det haster med tiltak skal man bremse denne alvorlige utviklingen . Barn og unge , voksne og eldre har krav på og følge seg trygg når de ferdes i gater , butikker , parker , nabolaget og kjøpesenter , ja i det hele tatt . Realitetene er nok helt motsatt i øyeblikket .

Man kan lese om knivstikking hver eneste dag i aviser eller gjennom nyhetene . Barn blir ranet på åpen gate av ungdomsgjenger , ja selv årets Norway cup deltagere har blitt truet og ranet midt i Oslo sentrum på høylys dag . Fraranet sine sparsomme eiendeler . Eldre blir slått ned , og fratatt lommebøker og mobiler . Drap skjer om ikke daglig men omtrent hver eneste uke . Sterk økning av vold i nære relasjoner . Vold generelt er sterkt økende . Dette er en veldig farlig utvikling , noe må gjøres , men hva ? Noen tanker har jeg om det på slutten av bloggen her.

Økning av salg av dop / narkotika til mindreårige . Det er stor butikk for såkalte langere som hekter vanskelig stilte barn på diverse rusmidler . Barn som gjerne sliter sosialt eller kommer fra hjem med dårlige ressurser . De havner ofte gatelangs , og er lett og hekte på elendigheten . Rusmidler selges nærmest åpenlyst i byene i Norge , det vet vi fra her i Bergen også . På snapchat får barn helt ned i 11 års alderen , kjøpt rusmidler i alle former . Direkte skremmende er denne utviklingen . Det må settes inn ressurser for og demme opp for dette . På sikt vil regningen til staten og / eller kommunene bli skyhøy i forhold til utgiftene rundt forbrytelser ,eller  skader relatert til vold , også utgiftene rundt innbrudd og narkotika forbrytelser vil nå astronomiske summer . Forebyggende arbeid vil betale seg til slutt, det er den rimeligste veien og gå , det er det ingen tvil om . Vår regjering etterlyser flere barnefødsler ,fødselstallene er på vei ned , men  da må det legges til rette for det , slik det er nå er det mange som ikke har råd til og ha barn , fattigdommen har økt . Men det viktigste nå , regjeringen må bevilge midler til og ivareta ta de barna vi allerede har her , de ungdommene vi har her som sliter . Det er veien og gå først og fremst . Lytt til folket , åpne øynene !!!

 

Årsaker til at ungdom havner i kriminelle gjenger , eller begår kriminelle ting , utøver vold  ? Årsakene er mange  , noe kan jeg ramse opp her  :

Man faller ut av skolen eller samfunnet generelt når selve samfunnet ikke har noe og tilby dem . Jobb tiltak , ekstra jobber utenom skolen for tjene noen lommepenger er mange ute etter , men det er svært begrenset slik det er nå  , og kommer man fra fattige familier kan man stort sette glemme det . Presset fra sosiale medier gjør ikke saken bedre , alle vil være in og godtatt, det funker dårlig hos barn og ungdom med lite ressurser   .Da er veien til kriminelle handlinger kort ,veldig kort

Flere og flere familier har fått dårlig råd . Da har de ikke råd til og la barna være med på idretts aktiviteter  , reiser , musikk klubber og annet barna har lyst og være med på og som kan gi de en bedre start på ungdommen . Da blir det gatelangs og man havner i feile miljø .

 

Bakmenn , som tjener grovt på og bruke ungdom til kriminelle handlinger , har funnet veien og gå . Bruk de yngste til de verste jobbene , for de blir ikke straffet likevel , de er under den kriminelle lavalder , så risikoen for straff er minimal . Bakmenn går selv klar dette når de bruker barn og unge  , og sitter igjen med store summer . Derfor frister det og holde på med dette,  ( misbruke) barn og ungdom. De får alltid tak i ungdom som sliter sosialt, eller mobbet , eller av andre årsaker .

Innen ungdoms psykiatri er der store utfordringer . Sterk økning av psykiske problemer blant barn og ungdom . Vårt helse vesen henger ikke med i svingene lenger , dette er også med på og gi samfunnet større utfordringer når det gjelde vold  og kriminalitet generelt . Her må også resursene økes skal vi få begrenset problemene

Ungdom må gis tiltak som gjør at de fullfører skole . Videregående og ungdomsskole er viktig og få fullført med tanke på veien videre i livet ,dropper man ut før skolen er fullført , havner man i feile miljø , og det er svært vanskelig og rette opp

Det må komme tiltak som retter seg mot familiene , skole , nærmiljø og ungdommer generelt , forebyggende tiltak .

Utfordringene som jeg har vært inne på er , dårlig økonomi , rus relatert vold , spennings behov , man føler seg utelatt fra felleskapet , man føler seg ikke ivaretatt , man sladrer aldri på andre i frykt for represalier , de tør ikke melde fra om alvorlige ting til sine egne foresatte/ foreldre, og rusbruk fjerner hemninger og får ungdom til og gjøre svært gale ting .

Der fins noe i Norge som er relatert til forebyggende arbeid , funksjonell familie terapi , behandlingshjem , ungdoms terapi , frivillige organisasjoner , utekontakten  , men det er altfor lite evaluert når det gjelder effekten av dette , i tillegg er det veldig sparsomt med denne type hjelp i landet generelt . Her må noe gjøres  .Slik hjelp må økes og det bør komme strakstiltak .

Seminar om ungdomskriminalitet kommer i Bergen i slutten av august . Dette er noe undertegnede forslo tidligere i år for bystyret ,gjennom utvalget helse og sosial i Bergen , og man fikk flertall for ideen . Det gjorde godt og få igjennom dette , det kan man trygt si . Vi må se og lære om problemene før man gjør tiltak som kansje ikke nytter , eller bidrar . Man må se på hele årsakssammenhengen hvorfor det er blitt slik nå , hvorfor økning i vold , ran , kriminalitet , vold i nære relasjoner , rusbruk  osv osv . Årsakene er ganske mange , og ikke bare et sammensatt problem .

Jeg jobber selv som frivillig for Røde Kors , for og kunne bidra for barn og ungdom . Jeg bidrar i flere avdelinger innen Røde Kors . Røde Kors gir mange støtte og hjelp som de ellers ikke ville hatt uten denne organisasjonen. All hjelp nytter , all hjelp er forebyggende .

Jeg er opptatt av at man lytter til ungdommen , hvorfor de har det slik , møte de på hjemmebane og forstå problemene på nært hold . Hjelpe og lytte , forebygge og rettlede , heller alt dette enn straff . Straff er en kortsiktig gevinst når det gjelder yngre mennesker , det vet de fleste . Og gi ungdommen en bedre hverdag og ha forståelse for deres problemer , er veien og gå .Kommunikasjon er ordet , også med egne foresatte /foreldre, Det vil vi tjene mest på i lengden . Alle som kan , bli med og hjelp ungdommen , de er Norges fremtid !!!

Frode Hellebø sin blogg

 

2 kommentarer
    1. Veldig bra Froden. Du er helt ved kjernen, i dine vurderinger og forslag på løsninger. Det som er også trist er at nåværende regjering sa opp en rekke avtaler med private rehabiliterings-tilbud, uten å erstatte disse med kommunale. Pga ideologisk politikk fikk/får ikke mange som sliter, hjelp.
      Veldig bra Froden, og flott at du bryr deg om våre medmennesker , hvor mange sliter, og kommer feilt ut i livet

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg