Noen spiser kake til jul , mens resten sitter igjen med brødsmulene.

Nye restriksjoner som er kommet i senere tid har fått store konsekvenser for kultur /uteliv og andre næringer som hotel og reiseliv som ofte er knyttet opp til nevnte kultur og uteliv . Stat og kommune har arbeid nærmest som normalt , mens nevnte næringer nå sier opp folk eller permitterer i stor utstrekning , da det er umulig og drifte noe som helst under de rådene forhold og pålagte regler . Permitterings ordningene var gunstigere under lockdown 12 mars , samme var kompensasjons ordningene . Slik det er nå blir det en trist jul , både økonomisk og mentalt for mange yrkesutøvere i nevnte bransjer . Bedrifter vil  gå konkurs nå . Kakefatene er fulle innen staten , mens vi som jobber i privat sektor , sitter igjen med brødsmulene til jul , iallefall slik det ser ut nå . Regjeringen burde innført samme kompensasjons ordninger som i mars , og samme permitterings ordninger for de ansatte , da kunne mye vært reddet . Nå holder de oss åpne ,men med tunge restriskjoner som er umulig og leve med økonomisk , samtidig som de ber folk holde seg hjemme , ikke bruke kollektivtransport osv . Dette for og unngå og måtte ta hele regningen , og folk havner på fattigrensen , og bedrifter bukker under .
Jeg syns det er svært dårlig gjort og spekulere i tingene på denne måten, og direkte avlive oss uten og ta straffen og kostnaden for det .Mange bedrifter innen uteliv har måtte stenge nå , selv om de kan ha åpent. Det er faktisk ikke mulig for mange og ha åpent under gjeldene regler . I Oslo kan du for eksempel ha åpent restauranter uten alkohol , det fungerer dårlig på spiseteder og pub. Da er valget enkelt, stenge , men uten kompensasjon slik det er nå . Utenom Bergen og Oslo kan resten av landet være åpent med skjenking til 24.00 , men gjestene må  innfinne seg på stedene innen kl 22.00 for og få komme inn. I Bergen nå , må all alkohol servering opphøre kl 21.30 , og alle må forlate stedet innen kl 22.00 . Alle må i tillegg legimitere seg og registrere seg på stedene

I Oslo nå skjerpes reglene for ungdom . I Bergen snakkes det om og forlenge nåværende tiltak , hva er vitsen ?Full lockdown må jo være greien nå , skal de få tallene ned. Utelivet har nesten ikke gjester , blant de som fremdeles holder åpent . Utelivet har ikke hatt nevneverdig besøk de siste månedene , men likevel stiger smitte tilfellene , og de siste ukene har jo byen’s sentrum fremstått rensket for folk , utestedene omtrent tomme , mens smitten stiger , den går iallefall ikke ned . Da kan man lure på hvor skoen trykker . Ukjent smittevei ? Hva er det ? På butikken , på kjøpesentre ? Ikke vet jeg , men nærliggende og tro . Slike steder som kjøpesentre og butikker har hatt få restriksjoner i forhold til hvor mange som besøker disse stedene . Kun nå nylig har dette blitt skjerpet inn , selv om man kan se at folk ikke tar det helt alvorlig mange ganger . Uteliv , kultur har hatt restriksjoner hele tiden , i snart 9 måneder nå , det er i tøffeste laget for mange .

Professor Audun Helge Nerland er inne på noe vesentlig . Full lockdown i 5-6 uker for og få smitten ned. Gi uteliv/kultur osv full kompensasjon under en slik nedstegning , og man vil ha levedyktige bedrifter og arbeidsplasser og komme tilbake til . Det har de klart i land som Australia og New Zealand , så hvorfor ikke her i lille Norge ? Viruset formerer seg kun i celler , dvs , fra menneske til menneske , den former seg ikke i vann og på overflater , den må inn i menneske for og formere seg. Dess mindre nærkontakter i samfunnet , dess mindre smitte. Derfor er en slik 5-6 ukers nedstegning det beste alternativet . Disse jo,jo oppleggene hele tiden har visst seg og ikke ha effekt , bortsett fra mer smitte og økonomisk elendighet . Stengte grenser hadde den beste effekten . Uten pålagt test og karantene på innreise til Norge for impotert arbeidskraft har vist seg og ha vært katastrofalt og total feilslått politikk fra regjeringen . Alle vet hvem som har måtte ta straffen og regningen på dette hver gang . Man blir forbanna , jævlig forbanna .

Dette har feks vi gått igjennom :
Totalt nedstengt fra 12 mars til ut i mai .
Lov og ha servering fra bar hvis man hadde ett mat tilbud .
Da pålegg om mat tilbud ble fjernet , måtte man ha bordservering av alkohol , uansett sted. Dette påførte bedriftene store utgifter da man måtte ha ett halvt fotball lag på jobb flere steder for og servere øl på bordene . I tillegg utsatte man personale for smitte når man sendte de rundt på bordene , mens de i realiten var mer skjermet bak baren . Noen utesteder fikk smitte på sine ansatte nettopp av den grunn .Der jeg holder til , har vi ikke hatt smitte blant personalet, og heller ikke hatt smitte spredningen blant gjester heldigvis.  Argumentet var og begrense smitte blant gjestene hvis de sto i kø i barene . En kø i en bar går fortere unna enn polkøene rundt i Norges land for tiden .Smittevern har blitt overholdt , utgifter på plexiglass , antibac osv innen smittevern har vært enorme , uten kompensasjon enda man har kraftig redusert kapasitet pga meter regelen , som begrenser omtrent det meste . I tillegg har de skiftet på våre åpningstider hele veien , man har ikke kunnet planlegge fra uke til uke , da nye regler hele tiden har dukket opp .Antall man har kunne hatt på samme bord , har vært justert hele tiden , samme husstand , eller nære venner man har lov og sitte med , har vært vanskelig og håndtere , og tolket forskjellig fra sted til sted , som er fullt fortståelig slik de har holdt på med regler og påbud . Helt vilt til tider.

Mange ansatte har nå store problemer økonomisk . Mange har en usikker fremtid , og kansje det verste , mange ansatte takler ikke og jobbe under disse omstendighetene lenger , de er utslitt av og overholde regelverket , utslitte av og hele tiden flytte på gjester , kjefte på gjester og informere uvitendene gjester til stadighet om reglene som dukker opp , og i tillegg hele tiden passe på at kotrollerende myndigheter som kommer på besøk , ( de kommer ofte i vår bransje , som eneste som blir kontrollert)er fornøyde og ikke kommer med anmerkninger . Steder kan bli stengt på dagen pga smittevern, dette gir mange ansatte ett vanvittig mentalt press på jobb , derfor orker ikke mange dette lenger . Undertegnende vet alt om dette , som har stått i smørja hele tiden , ett helvete til tider.

Min bønn er , lockdown i 5 uker , med kompensasjon , se om smitten da går ned , og heller da åpne under litt bedre forhold til en vaksine dukker opp . Forlengelse av dagens regler og påbud  har ingen hensikt , bortsett fra og øke arbeidseldigheten og gi flere konkurser . Smitten øker også nå ,og vi er omtrent ikke åpen , da vet man hvor skoen trykker i samfunnet generelt. GOD JUL TIL DE SOM FREMDELES HAR KAKE PÅ BORDET

1 kommentar
    1. Spot on igjen Frode.
      Kunne ikke vært mer enig.
      Dette er tydeligvis en ønsket tragedie.
      Det finnes ingen forutsigbarhet og dette gjør at stressnivået er skyhøyt for både ansatte og eiere.
      Det er triste tider vi er inne i nå og jeg som trodde at vi hadde en næringsvennlig regjering.
      Så feil kan man ta…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg