Trinn 4 i gjenåpningsplanen er utsatt

Erna og sine eksperter utsetter altså trinn 4 i gjenåpningsplanen til slutten av juli , begynnelsen av august , med ett forbehold om kansje . Det er dermed ikke sikkert at det skjer da heller . I september vil det kommer enda ett trinn i gjenåpningen , da vil kontakt reduserende tiltak fjernes i stor grad , men igjen , kansje . Det er ikke lett og planlegge noe utfra kansje , i allefall ikke innen uteliv , restauranter og kultur arrangementer  .

Det kan kun slippes inn gjester før  kl 24.00 . Ett litt tvetydig utsagn kom ved siste oppdatering av reglene i landet. Det kan kun slippes inn gjester etter kl 24.00 på arangmenter med kontroll av vaksinepass og hurtig test og hvor alle har grønt korona sertifikat eller hurtigtest både før og etter 24.00.Mange i pressen tolket det slik at det var innslipp etter 24.00 også på utesteder , men det var altså feil . Dette tiltaket er i utgangspunktet meningsløst slik vi ser det , da det blir store kødannelser utenfor utesteder i det ganske land når klokken nærmet seg 24.00 . Dette kan umulig være hensiktsmessig når det gjelder smittevern .

Det vil bli lettere og reise inn i Norge fra grønne land , da slipper man karantene , dette er en lettelse som overhodet ikke gavner mange bransjer , smitteoppblomstring på slutten av sommeren i fjor viser i klartekst at det var lite smart med liberale regler på innreise . Resultatet var at det ble full nedstenging i august i fjor .35 000 reisende på Gardemoen mandag 5 juli i år sier litt om hvilke signaler disse lettelsene har gitt , i tillegg til importert arbeidskraft beveger seg omtrent fritt over grenesene .Får vi ett lignende resultat av dette i år og , er vi like langt når det gjelder og komme tilbake til normalen . Det er vi som må ta regningen og dugnaden igjen og igjen .

Det er beslutningene som tas ,som påvirker folk sine liv og økonomi. Under pandemien har flere av storkapitalen blitt enda rikere , mens våre bransjer og i det private har måtte ta den nå etter hvert berømte dugnaden og redusert både inntekter og levevilkår . Storkapitalen har sponset Høyres valgkamp i stor grad , og viser hvem regjeringen favoriserer. Direkte urettferdig er ordet her .

Nå lettes det  på antall personer på arrangement/festivaler , hvis man har grønt korona sertifikat , eller negativ test som er under 24 timer gammel . Man kan altså ha 3000 innendørs med fast tilvist plass , eller 1500 uten tilvist plass , ergo eventuelt stående . Utendørs kan man ha 7000 med fast tilvist plass , eller 3000 uten fast tilvist plass , eventuelt da stående . Da kommer denne bordserverings regelen inn i bildet. Hvordan skal man kunne bordservere så mange mennesker på ett arrangement ? Mye av inntektene ligger jo i salg av drikke , og alkohol skal fremdeles bordserveres , det er jo umulig og håndtere , i allefall for de fleste .Da må man nedskalere antallet gjester likevel , og lettelsene vil ikke fungere i praksis. Tiltakene skulle jo være målrettet  , ikke basert på antageleser.

Erna hadde ett utsagn om at bordserverings regelen skulle bort i trinn 4 . Hun regnet med at trinn 4 skulle komme i begynnelsen av juli . Like etter dette reiste hun på frierferd til bøndene for og sanke stemmer til valget. Da var den godeste Høie kjapt ute og tok over roret og dementerte denne trinn 4 gjenåpningen og ville utsette den . Det fikk han gjennomslag for tydeligvis , og vi har denne bordserveringen med apper og QR koder fremdeles hengende over oss . Ett tiltak som koster uteliv og arrangører store merutgifter , og i tillegg ett stresset personale som må jobbe under håpløse forhold med utålmodige gjester og tidspress . Administrerende direktør i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, reiseliv sier at kravet om bordservering av alkohol bør fjernes nå .NHO mener tiltaket er kostnadskrevende og lite bevist effekt på smittevern. Det er helt ulogisk at man kan gå i baren og kjøpe seg en brus/mat mens en ansatt må bære øl og annen alkohol drikke bort på bordet .Denne regelen har tydeligvis blitt en fanesak for Høie og Nakstad . Sistnevnte uttalte i sin tid at bordservering ville være den enkleste ting i verden og håndtere , vet ikke hvilket grunnlag han har for og si det , men tydeligvis ikke mye orientert innen uteliv . Bordservering på ett spisested er jo stort sett obligatorisk og lagt opp slik pga matservering . Noe helt annet er det når man skal måtte bordservere på pub og arrangmenter , der blir det kostnadskrevende , og krever en radikal økning i bemannningen og mange steder er ikke tilpasset med bord til slik servering ,så hvordan han kan si noe sånt er helt uforståelig .

.

Smittetallene er lave , mange er vaksinert med både en og 2 doser . Sykehusene har få innlagt , så helsevesenet er ikke under noe press slik det er nå . For Bergen sin del er det lite smitte og spore , allikevel må man fortsatt forholde seg til disse kvasi reglene i lang tid fremover . Dette gjør at man ikke kan åpne feks Jack’s Country Saloon enda. Stedet er basert på disker og barkrakker , med få bord . Da er det i øyeblikket umulig og ha åpent der . Flere andre steder sliter med samme problemet når ikke bordserverings regelen fjernes . Den er det største problemet vi har nå . Når man kan åpne slike steder er helt uvisst , så lenge de som styrer landet kun kan komme med ett kansje . Med så lave tall innen smitte som er nå og det andre som er nevnt her , burde det være mulig og kunne servere fra bar bak plexiglass og køordning . Det vil også redusere de ansatte sin kontakt med gjestene i mye større grad , og vil være mye mer gunstig når det gjelder smittevern enn slik det er nå . Er dessverre umulig og overbevise en del av de styrende organer på dette , og man får ikke gehør . Direkte håpløst .

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg